Bouw en Uitvoering

Vergroening van zorgcentra Grijs, Groen & Gelukkig

Vergroening van zorgcentra Grijs, Groen & Gelukkig

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een groene omgeving allerlei positieve invloeden heeft op mensen. IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, is daarom gestart met het project Grijs, Groen & Gelukkig, de vergroening van zorgcentra. De komende jaren zullen zo’n honderd zorgcentra vergroent worden. Zo kunnen tienduizenden ouderen profiteren van een groene omgeving tijdens hun oude dag.

Maandag 25 januari was de aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig bij woon- en zorgcentrum Pennemes te Zaandam. Daarbij werden drie nieuwe, groene zorginterventies gepresenteerd: de Tuinkaart, Natuurkoffer en de Plantenwand. Het project is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Cliënten komen weinig buiten

Dat contact met natuur een groot effect heeft op het welzijn van mensen, is gebleken uit verschillende wetenschappelijke studies. Mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur, voelen zich minder gestresst, hebben meer positieve gevoelens en brengen minder bezoeken aan de huisarts. Meer dan de helft van cliënten in zorginstellingen blijkt echter hooguit één keer per week buiten te komen. Grijs, Groen & Gelukkig zegt met die wetenschap aan de slag te willen gaan. Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN: “Onze droom is dat natuurbeleving een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dagbesteding in de ouderenzorg. Wij denken dat daarmee het welzijn van onze ouderen aanzienlijk kan worden vergroot waardoor de zorgkosten af zullen nemen.”

Gelukkige oude dag

De vergroening van zorgcentra gebeurt door de aanleg van een belevingstuin rondom het gebouw. Verder worden ouderen in contact gebracht met de natuur door het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma. Ouderen kunnen zo ervaren welk effect natuur op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft. Bastiaan Verberne, projectleider Grijs, Groen & Gelukkig: ‘Bij IVN weten we als geen ander dat de natuur activeert. De groene zorginterventies die wij voor ogen hebben, zijn een mooi middel om ouderen weer in contact te brengen met de natuur. De geuren en kleuren prikkelen de zintuigen van ouderen en doen herinneringen herleven. Zo draagt de natuur bij aan een gelukkige oude dag.’ Gelijk met de aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig is gestart met een werving van tien zorgcentra die groen beleid actief willen uitdragen en een inspiratie willen zijn voor andere zorgcentra. Een ervaren projectteam begeleidt hen bij het aanleggen van een beleeftuin rond het gebouw en het opzetten van een activiteiten aanbod.