Bouw en Uitvoering

Dementie en opnieuw leren

Dementie en opnieuw leren

Mevrouw Verlaan heeft dementie en ze woont op een gesloten afdeling. Zij wilde zich graag nuttig maken voor haar medebewoners. Door gebruik te maken van het lerend vermogen, hebben de ergotherapeuten en verzorgenden mevrouw geleerd om koffie te zetten. “Ik ben er wel trots op, maar het is eigenlijk niks bijzonders. Ik heb het wel een klein beetje in me.” Over dementie en opnieuw leren.

Lerend vermogen

Dementie is een progressieve ziekte. Steeds meer hersencellen worden aangetast, waardoor een constant sluimerend proces van achteruitgang zich afspeelt. In de regel duurt dit proces vele jaren. Bij Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, gemiddeld 8 jaar. Gedurende deze hele periode hebben mensen met dementie dus te maken met dingen die niet meer zo gaan als voorheen. Dit betekent dat zij zich constant aanpassen aan de omstandigheden in relatie tot hun eigen mogelijkheden. Dit aanpassen wordt ook wel het lerend vermogen genoemd.

Benieuwd?

Dit filmpje is onderdeel van een reeks filmpjes over het lerend vermogen van mensen met dementie. Komende weken verschijnt telkens een nieuw filmpje.


(Op)nieuw geleerd, oud gedaan”


In onderstaande filmpjes een introductie tot het lerend vermogen en meer over de begrippen en technieken die worden gehanteerd:

Mensen met dementie kunnen dus nog dingen aan- en afleren. Dit geldt zowel voor mensen met beginnende dementie, als mensen met meer gevorderde dementie. Voor meer informatie zie.