Bouw en Uitvoering

Zorgrobot Rose wordt doorontwikkeld

Zorgrobot Rose wordt doorontwikkeld

Zorgrobot Rose wordt doorontwikkeld door Heemskerk Innovative Technology, HIT. De robot Rose werd sinds 2012 ontwikkeld door Rose BV. Na verschillende praktijktesten in zorginstellingen bleek in juni 2015 dat Rose BV het project stopte wegens gebrek aan financiële middelen. Afgelopen dinsdag werd op de e-Health Convention in Pakhuis de Zwijger, bekend gemaakt dat HIT doorgaat met de ontwikkeling van de zorgrobot.

De bekendmaking werd gedaan door Mariëtte Hertoghs–Maatjens, projectleider van het project Robot Rose bij Thebe en Zuidzorg. Samen met Erica van de Veerdonk, materiedeskundige en coördinator proeftuinen bij Rose BV, was zij intensief betrokken bij het voorbereiden en uitvoeren van de testen. Van de Veerdonk werkt momenteel in dezelfde functie voor HIT.

Vervolg

Van de Veerdonk: “De proeftuinen bij Siza, Thebe en Zuidzorg tonen aan dat er een belangrijke meerwaarde van zorgrobots te verwachten is op het gebied van eigen regievoering en veiligheidsgevoel.” Er komt nu dus een vervolg op de praktijkproeven die al zijn gedaan. Daarbij wordt gekeken naar zaken als het activeren en stimuleren van beweging en materiële meerwaarde.

Binnen twee jaar op de markt

Verder wordt via het model ‘Meerwaarde Robotica in de Zorg’ onderzoek gedaan naar immateriële en materiële meerwaarde van de robot in de zorg. Doel is om binnen twee jaar een functionerende robot op de markt te brengen. Robot Rose is ontworpen om zorg over te nemen geven in huishoudelijke taken als de was doen, planten water geven of iets te drinken inschenken.

Financiering

Het project wordt met € 1,4mln gefinancierd door Eurostars, een programma van het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie voor marktgerichte technologische ontwikkeling. HIT werkt in de ontwikkeling van Rose samen met PAL Robotics uit Barcelona.