Bouw en Uitvoering

Nieuwe landelijke noodhulpdienst voor ouderen

Nederland krijgt een volledig landelijk dekkend netwerk dat 24 uur per dag noodhulp aan ouderen biedt voor thuis en onderweg. LiveSafe, specialist op het gebied van mobiele personenalarmering, lanceert dit platform en neemt daarmee druk weg bij zorg en mantelzorg. Het landelijk noodhulpdienst bestaat uit gecertificeerde professionals, ondergebracht bij een kleine 100 contractpartners en werkt als een ‘wegenwacht voor persoonlijke hulp.’

Opvolging noodoproepen

Personenalarmering is al decennia een bekend fenomeen. 300.000 ouderen in Nederland hebben momenteel een vorm van personenalarmering, verbonden met een professionele alarmcentrale, meestal te activeren met een draagbare pols- of halszender met alarmknop. Dit aantal groeit volgens branche-organisatie WDTM tot meer dan 500.000 ouderen. Thuiszorg kan de opvolging van (nood)oproepen niet altijd meer garanderen en heeft moeite met de ongeplande hulp. De last komt daardoor meer en meer op de schouders van de mantelzorger te liggen. Expertisecentrum Mantelzorg becijferde dat tien procent van de mantelzorgers een te hoge belasting ervaart. Dat komt neer op maar liefst 400.000 Nederlanders.

Pilot

Vanaf 1 maart is al een grootschalige pilot met een zorgverzekeraar gestart en ook de alarmcentrales reageren positief. Gerben Koopman, van zorgcentrale VHD, dat onder andere Nederlanders in het buitenland bijstaat in geval van nood: “Wij verwerken jaarlijks vele duizenden alarmoproepen en zien vooral bij ouderen dat niet altijd iemand van de familie of de thuiszorg kan worden ingeschakeld. Dit hulpnetwerk vult zeker een hiaat.

Mobiele personenalarmering

Het bedrijf werkt samen met de grootste partijen die analoge personenalarmering leveren, zoals KPN en Focus Cura. De organisatie heeft veel energie gestoken in de doorontwikkeling van haar dienstverlening, o.a. door het toevoegen van slimme innovaties zoals GPS-tracking en een het aanbieden van een app. Nu wordt de opvolging zelf onder handen genomen om een nieuwe standaard neer te zetten. Die uitbreiding is grootschalig en wordt nu voor 5 euro per maand aangeboden aan huidige klanten, maar later dit jaar ook aan en door derde partijen, via www.hulpnetwerk.nl.

Over

Door een persoonlijke ervaring met analoge personenalarmering startte oprichter Vincent Ruinaard in 2012 een zoektocht naar innovatieve vormen van personenalarmering die overal, binnen en buiten, 24/7 werken. Inmiddels is men in Nederland marktleider in wat ‘mobiele personenalarmering’ wordt genoemd. Het bedrijf is inmiddels ook in België, Duitsland en Spanje actief. De essentie van de LiveSafe dienst: in geval van nood kan de gebruiker met één simpele druk op de draagbare alarmknop verbinding krijgen met een alarmcentrale, die passende hulp stuurt.

Nieuwe landelijke noodhulpdienst voor ouderen