Bouw en Uitvoering

Applicatie App4Talent geeft jongeren met beperking kans op de arbeidsmarkt

App4Talent Opening

De met een award bekroonde applicatie App4Talent geeft jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om aan hun competenties te werken. Begeleiders en docenten krijgen inzicht in de ontwikkeling van de jongeren en kunnen zo tijdig op het ontwikkelproces inspelen en bijsturen.

Jeftha Hempel van zorginstelling Doenersdreef Zorg in Almere ontwikkelde de app in samenwerking met Capgemini en een docent van het ROC. “Sinds we de app gebruiken, zijn onze cliënten – jongeren met een licht verstandelijke beperking – gemotiveerder”, vertelt Hempel. “Ze maken meer opdrachten en zijn zich bewuster van wat ze doen. Met de app bouwen ze een online portfolio op van hun kwaliteiten. Dat kunnen ze meenemen naar een werkgever, zodat de stap naar de arbeidsmarkt verkleind wordt.”

App4Talent1

Digitaal portfolio

App4talent is een mobiele- en webapplicatie waarmee jongeren een digitaal portfolio van werk- en stagevaardigheden kunnen opbouwen. Ze verzamelen beeld en tekst en leggen dat vast in de applicatie. Hempel: “Door het digitale karakter kan dit altijd en overal. Jongeren hebben toegang via hun mobiele telefoon en de computer. Zo kunnen ze hun kwaliteiten op elk moment tonen. Docenten en praktijkbegeleiders hebben met de webversie real time inzicht in de ontwikkeling en voortgang van de competenties en kunnen feedback geven. Op die manier kunnen ze nog tijdens het ontwikkelproces bijsturen, in plaats van dat pas achteraf te doen.”

App4Talent2

Tussen wal en schip

Hempel kwam op het idee van de app doordat hij cliënten meer wilde bieden. “Jongeren vragen zich op de dagbesteding of tijdens onderwijs regelmatig af waarvóór ze het doen. Op de arbeidsmarkt valt deze groep namelijk vaak tussen wal en schip, terwijl ze wel degelijk wat kunnen.
Om erkend onderwijs te kunnen aanbieden en daarmee bevoegd om diploma’s uit te reiken, zochten we samenwerking met het ROC. Die zagen een project met ons wel zitten, met als voorwaarde dat er een portfolio beschikbaar was van de jongeren. Om bij te houden wat ze doen, ontwikkelden we de app.”

App4Talent3

Interessant hulpmiddel

Capgemini bouwde de app pro bono. Het consultancybedrijf gaf hiermee invulling aan het MVO-beleid en liet hun Young Professionals meewerken om zo in korte tijd veel extra werkervaring op te doen. Afgelopen februari won App4Talent tijdens de vakbeurs voor onderwijsinnovatie en ICT de award in de categorie ‘Innovatie van het leren mbo’. De jury roemde met name de flexibiliteit van de app, vanwege de inzetbaarheid voor elke opleiding. Hempel: “Doenersdreef Zorg voerde de pilot uit, maar de applicatie is breed inzetbaar als hulpmiddel voor diverse doeleinden. Jongeren die een mbo-opleiding volgen, kunnen met de app bijvoorbeeld hun stagewerkzaamheden vastleggen. Specifieker gericht op zorg gebruiken onze woonbegeleiders het om de zelfstandigheid van cliënten te vergroten. Zo doet de cliënt zelf boodschappen en controleert de begeleider het verzamelde bewijsmateriaal achteraf. Ook tijdens sollicitatiegesprekken biedt het online portfolio jongeren houvast. Ze voelen zich zelfverzekerder, prettiger en veiliger als ze zichtbaar aan kunnen tonen wat ze waard zijn.”

Door Maaike Belder, in opdracht van Capgemini