Bouw en Uitvoering

Situatie uitbetaling pgb’s verbetert, maar deadline wordt niet gehaald

Situatie uitbetaling pgb's verbetert, maar deadline wordt niet gehaald

Staatsscretaris Van Rijn beloofde de Tweede Kamer beloofde dat op 15 mei de problemen rond uitbetaling van pgb’s door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zouden zijn opgelost. Deze deadline wordt niet gehaald, hoewel verbetering van de situatie wel heeft plaatsgevonden. Belangenvereniging Per Saldo meldt op basis van eigen meldingen en laatste cijfers dat de problemen nog niet volledig zijn verdwenen, hoewel de SVB zegt dat alle maandlonen en declaraties waarvan de gegevens correct en volledig zijn, worden uitbetaald. Situatie uitbetaling pgb’s verbetert, maar deadline wordt niet gehaald.

Minder spoedbetalingen

Reden genoeg voor tientallen zorgverleners en budgethouders die nog altijd problemen hebben met de SVB, om gisteren, op de dag van de verpleging, in Den Haag de straat op te gaan. Wanneer problemen worden aangekaart bij de nationale ombudsman of Per Saldo, die met een speciaal team toeziet op acute problemen, blijken de problemen op te lossen. “De optie om via ons snel uitbetaald te krijgen, is nog te onbekend. Daar gaan we aan werken”, aldus Per Saldo via nos.nl. Per Saldo concludeert ook dat het de goede kant opgaat. Er zijn steeds minder spoedbetalingen nodig. Begin april waren dat er dagelijks 250, nu minder dan de helft. “Die positieve trend zet door. Maar we zitten toch nog op tachtig tot honderd betalingen per dag die acuut nodig zijn.”

Structurele problemen

Hoewel er dus cijfermatige duidelijk verbetering plaatsvind, zijn de structurele problemen nog niet opgelost. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen noemt het “zorgelijk dat mensen die na interventie wel uitbetaald kregen, de maand erop weer bellen dat het fout gaat.” Volgens mensen met een pgb gaat er veel meer mis dan het achterblijven van uitbetalingen. Zo worden er verkeerde bedragen uitbetaald, moeten documenten meerdere keren worden opgestuurd en worden mensen ten onrechte onder een andere wet geschoven. Bovendien vinden veel gebruikers het systeem ingewikkeld in gebruik. Cynthia Vogeler van Per Saldo meldde op BNR: “Er zijn heel veel variabelen en afhankelijke partijen die steeds weer een stokje moeten doorgeven. Het is net een estafette en de kans dat een stokje valt is heel groot. Vervolgens kan niemand verder en dat gebeurt nu veel. Dagelijks komen er nog tientallen binnen. Gelukkig met een sterke afname, maar we zijn er nog niet.”

Volgende week stuurt Van Rijn zijn bevindingen over de stand van zaken rondom uitbetalingen naar de Tweede Kamer. Die debatteert er op 20 mei over.