Bouw en Uitvoering

Minister Schippers onderzoekt steun voor zorgstart-ups

Minister Schippers onderzoekt steun voor zorgstart-ups

Minister Edith Schippers (VWS) wil in Nederland van een innovatief, creatief netwerk om jonge start-up bedrijven in de zorg beter te ondersteunen. Dit zou innovaties in de zorg beter en betaalbaarder moeten maken. Schippers deed dit idee afgelopen week op, tijdens een economische missie in Chicago en Boston. Onder leiding van de minister keken Nederlandse bedrijven in de sectoren Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie naar Amerikaanse voorbeeld. Minister Schippers onderzoekt steun voor zorgstart-ups.

Geïnspireerd door de nieuwe Amerikaanse incubator (broedplaats voor zorginnovaties) Matter, wil Schippers de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten. Zij zijn als eindgebruikers nu eenmaal degenen die met de producten werken. Daarnaast moet onder andere juridische, financiële en verzekeringskennis bij elkaar worden gebracht. Dit gebeurt dan niet door de fysieke oprichting van een nieuw instituut, maar door te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuw ondersteunend netwerk. Het grote voordeel dat hiermee behaald kan worden is dat innovaties die gewenst zijn, sneller kunnen worden toegepast.

healthy aging

Centraal in de economische missie van Schippers in de Verenigde Staten stond ‘healthy aging’ en ‘feeding the city’. Mensen worden steeds ouder en steeds meer mensen hebben een chronische ziekte. De uitdaging is om hen vitaal te houden, zodat ze in allerlei maatschappelijke verbanden actief kunnen blijven, waaronder de arbeidsmarkt. Cruciaal hiervoor is de ontwikkeling van innovaties, die de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van ouderen en chronisch zieken in stand houden of bevorderen. Schippers: “We moeten bij zorg niet meer meteen aan ziekenhuizen en artsen denken, maar aan hoe we ouderen en chronisch zieken kunnen helpen actief en zelfstandig te blijven. Dat is beter voor hen, beter voor hun familie, voor de samenleving en voor de kosten van de zorg. Er is door toepassing van (geavanceerde) technologie al veel meer mogelijk dan we denken. Het gaat erom dat we die verder ontwikkelen en daadwerkelijk toepassen.”

Samenwerkingscontract

Tijdens de missie onder leiding van Schippers werden al enkele resultaten in deze richting geboekt. Zo tekenden het Rehabilitation Instituut Chicago en Neurocontrol Nederland een samenwerkingscontract op het gebied van revalidatie-onderzoek, klinische samenwerking en samenwerking met Nederlandse bedrijven. Zeven Nederlandse wetenschappers kregen een adjunct-hoogleraarschap aangeboden op de prestigieuze Northwestern University. De staat Massachussets kondigde aan graag een tegenbezoek met bedrijven en universiteiten aan Nederland te willen afleggen.