Bouw en Uitvoering

Meer dan helft Nederlanders wil zorg in handen overheid

Meer dan helft Nederlanders wil zorg in handen overheid

Veel Nederlanders vinden dat de overheid de zorg weer in handen moet nemen. Ze hebben weinig vertrouwen meer in het zorgstelsel dat 11 jaar geleden werd ingevoerd. Dit blijkt uit berichten van verschillende bronnen naar aanleiding van onderzoek in opdracht van Trouw.

Onderzoek

Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Ipsos, op verzoek van Trouw Het bureau legde een aantal vragen over het Nederlandse zorgstelsel voor aan een kleine duizend mensen. Volgens het bureau gaat het om een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

In totaal 57 procent van de ondervraagden vindt dat niet de verzekeraars, maar de overheid de zorg weer moet gaan regelen.

Eigen Risico

Opvallend is dat het onderzoek uitwijst dat Nederlanders veel minder kritisch zijn over het eigen risico: als het betekent dat de premie stijgt, wil slechts een op de drie Nederlanders het huidige eigen risico afschaffen.

Ouderen

De meeste Nederlanders vinden het geen goed idee om ouderen naar draagkracht te laten meebetalen aan hun eigen zorgkosten. Slechts een op de drie vindt dat rijke ouderen sommige zorgkosten uit eigen portemonnee kunnen betalen.

Het volledige artikel in Trouw lezen.