Bouw en Uitvoering

Vooruitblik op Support 2012

Support

Het is bijna zover. Van 9 t/m 12 mei 2012 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht weer een editie plaats van de Support beurs, met 18.500 bezoekers tijdens de editie van 2010 het grootste evenement in de Benelux. De Support beurs is bedoeld voor iedereen met een fysieke beperking, hun omgeving en mensen die beroepshalve te maken hebben met de beperkingen die fysieke handicaps kunnen opleggen. Support 2012 biedt u zicht op de nieuwste trends en technieken. Compleet, branchebreed en representatief.

In 2012 worden de successen van 2010 verder verbeterd en de laatste innovaties uit de markt tentoongesteld. Het meeste wordt nog vak-kundig verborgen gehouden. Wel kan de organisatie alvast een tipje van de sluier oplichten. Het vakantiepaviljoen, de visagiestudio, het juridisch steunpunt, rolstoelbehendigheid, diverse kinderactiviteiten en de innovatieprijs zullen alle worden voortgezet als onderdeel van het gevarieerde beursprogramma. Deze editie van Support zal in het teken staan van actief meedoen. Dit betekent dat er zowel voor de vakbezoeker, onder wie ergotherapeuten, WMO ambtenaren en revalidatie-instellingen, 
als de consument veel interactieve workshops zijn.

Nieuw jasje

Ook de Support Innovatieprijs zal weer worden uitgereikt tijdens de Support beurs. Dit jaar gebeurt dat voor de tiende keer. Deze competitie moet innovatie stimuleren en er voor zorgen dat de hulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke handicap of een chronische aandoening nog beter worden. Dit jaar wordt de Innovatieprijs in een nieuw jasje gestoken. Het publiek kan namelijk stemmen via internet. Dus de vakjury nomineert en het publiek bepaalt. De Support Innovatieprijs is een samenwerking tussen Vilans kenniscentrum langdurende zorg, Firevaned branchevereniging voor hulpmiddelen en VNU Exhibitions Europe, beursorganisator van Support. De organisatie van de Support Innovatieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Revalidatiefonds en Fonds Nuts Ohra.

Nieuwe technieken en middelen

Er is nog steeds stimulans nodig om te zorgen dat de hulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke handicap of een chronische aandoening beter worden. Edith Hagedoren, senior medewerker bij Vilans: ‘De prijsvraag sluit daarom ook zo mooi aan bij Support. We creëren samen meer aandacht voor het belang van zelfredzaamheid en autonomie voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Studenten kunnen praktijkervaring opdoen en verbinding zoeken met de markt. Dit betekent dat we, in combinatie met de activiteiten op Support, gebruikers, professionals, (student)ontwerpers, producenten en leveranciers van hulpmiddelen stimuleren om na te denken over nieuwe technieken, middelen en toepassingen.’

Drie categorieën

De Support Innovatieprijs wordt uitgereikt in drie categorieën. Aan de Ideeprijs kan iedereen met een goed idee meedoen. De winnaar ontvangt professionele begeleiding om zijn of haar idee te kunnen realiseren. Verder wordt de Startersprijs uitgereikt aan het meest veelbelovende product of concept van een startende ondernemer. De winnaar ontvangt tienduizend euro als stimulans en voor doorontwikkeling van het product of het bedrijf. Tot slot is er nog de Productprijs. Deze gaat naar het meest innovatieve product dat de afgelopen twee jaar op de markt is gebracht. De winnaar ontvangt een award en eeuwige roem. Alle inzendingen worden ook opgenomen in de innovatieroute tijdens de beurs. Dat betekent dat de Support bezoeker in een oogopslag op de plattegrond kan zien welke exposanten meedoen met de Support Innovatieprijs. De vakjury nomineert en het publiek kiest uiteindelijk de winnaars via internet. Bij de nominaties wordt in ieder geval gelet op de mate van innovatie. Er mag niet een soortgelijk product of idee bestaan. Het moet een ver-betering bieden van de kwaliteit van leven of zorg. En het moet voldoen aan wettelijke veiligheids- en -milieuvoorschriften.

Winnaars van vorig jaar

De gelukkige winnaars van vorig jaar waren de kantelsluiting voor schuifdeuren voor het beste idee, het gebruiksvriendelijke suikerzakje voor de Studentenprijs. En de prijs voor het beste product ging naar de Swing-up, een mechanische oplossing voor onder elke autostoel. De publieksprijs ging naar de Rollerbag, een bagage-systeem voor de fiets dat de stabiliteit bevordert.