Bouw en Uitvoering

Zorginnovatie verkleint overgang tussen thuis en tehuis

Zorginnovatie

Staatssecretaris Van Rijn bezoekt praktijkvoorbeeld van succesvolle zorgtransitie

In Gorredijk, Friesland, wordt middels woningaanpassing en technische innovatie ingespeeld op de veranderde situatie in de zorg. Vijftig huishoudens doen mee aan een proef om een chronisch ziek of hoogbejaard familielid thuis te verzorgen. Daarnaast zorgt een speciale zorgwoning ervoor dat de overgang tussen thuis en tehuis kleiner wordt. Zorginnovatie verkleint overgang tussen thuis en tehuis.

Afgelopen maandag kreeg staatssecretaris Martin van Rijn een rondleiding. Hij werd bereid gevonden om het experiment te ondersteunen.

‘fijn wonen’

Van Rijn kreeg een rondleiding door het huis, sprak met zorgverleners en kreeg een toelichting van de initiatiefnemers op de proef. Hij raakte onder de indruk van ‘Fijn wonen’, zoals het woon-zorg initiatief in Gorredijk wordt genoemd. Deze woning is toegerust op een (toekomstige) zorgvraag van bewoners, wekt z’n eigen energie op en kan simpel worden uitgebreid met een gelijkvloerse badkamer of slaapkamer. Het is een gewoon rijtjeshuis waar de grens tussen zorg en wonen wegvalt. Zo is er een tijdelijke rolstoeltoegankelijke ‘zorgkamer’, waar iemand die continue intensieve zorg behoeft, kan verblijven. Daarnaast heeft de patiënt via technologie toegang tot medische ondersteuning op afstand.

Zorgtransitie

Nederlanders worden ouder en blijven langer gezond. Ze wonen daarbij steeds langer zelfstandig in hun eigen huis. De hervorming van de zorg speelt daarop in. Langer thuis wonen vraagt om samenwerking op regionaal en lokaal niveau. Gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren, woningcoöperaties en cliëntorganisaties werken samen aan nieuwe woonvormen en concepten. De Rijksoverheid noemt Gorredijk daar een mooi voorbeeld van.

Wereld te winnen

‘Tussen zorg in een instelling en zorg thuis is nog een wereld te winnen. En dat is precies wat deze woning doet: het combineert de voordelen van thuis wonen mét de goede zorg die nodig is om bewoners hier – zolang zij dat willen en kunnen – te laten wonen. Bovendien zijn de aanpassingen overzichtelijk voor bewoners, een grote pré.’ Aldus Van Rijn. De staatssecretaris is van plan de komende maanden nog tientallen locaties aandoen om te zien hoe de decentralisatie van de zorg in de praktijk verloopt. Daarbij kijkt hij naar eigen zeggen naar de vragen: ‘Wat gaat er goed? Wat kan er beter? En hoe maken we een einde aan de administratieve lasten waar iedereen in de zorg genoeg van heeft?’