Bouw en Uitvoering

Van Rijn betaald geen voorschotten in pgb-chaos

Van Rijn betaald geen voorschotten in pgb-chaos

In het vierde Kamerdebat dit jaar over het persoonsgebonden budget was de kritiek niet mals. Verschillende kamerleden eisten voorschotten voor zorgverleners die werken voor pgb-houders en die nog niet betaald zijn. Van Rijn ging niet om. Een motie van wantrouwen van SP-Kamerlid Renske van Leijten overleefde hij. Van Rijn betaald geen voorschotten in pgb-chaos.

Smeken om oplossingen

Het herstelplan voor de implementatie van het trekkingsrecht voor het pgb stond weer op de rol. De oppositie ging in de aanval om toezeggingen van de regeringspartijen uit te lokken. Kees van der Staaij van de SGP stelde: ‘Nog geen jaar geleden was iedere fractie het erover eens: het trekkingsrecht overbrengen naar de SVB is een goed idee. In nog geen jaar tijd heeft de staatssecretaris het voor elkaar dat alle partijen smeken om oplossingen.’

Belang

PVV en SP willen de invoering van het trekkingsrecht bij de SVB stopzetten tot de problemen met uitbetalen zijn opgelost. De staatssecretaris was daartoe niet bereid. Van Rijn “Het afgeven van voorschotten is niet in het belang van de zorgverlener. Zeker als later blijkt dat we het allemaal weer terug moeten draaien. We hebben een rapid-respons-team die noodbetalingen kan doen bij individuele casussen. Het creëren van weer een nieuwe geldstroom met voorschotten zal de zaken alleen maar complexer maken”.

Deadline

De Kamer zette in op een deadline van 1 april, maar Van Rijn ging hierin niet mee. In het debat stelde de staatssecretaris dat de noodsituatie is ontstaan “Doordat we de budgethouders voorop hebben gesteld. Hierdoor waren noodoplossingen nodig. Ik handhaaf het rapid-respons-team totdat alle problemen zijn opgelost.”